Teams Communicatie worstelen met verbinding met de samenleving
Resultaten van onderzoek naar de organisatie van Communicatie bij gemeenten 2024
22 november 2024
Teams Communicatie bij gemeenten zien het vertrouwen in de overheid en de verbinding in en met de samenleving als grote uitdagingen voor het vak overheidscommunicatie. Ze vragen zich af of en hoe ze iedereen kunnen bereiken. Tegelijkertijd maken ze nog weinig tijd om die verbinding te maken, door bijvoorbeeld de deur uit te gaan om met inwoners te praten, vooraf communicatie-uitingen te testen of onderzoek te doen onder het stille midden. De beschikbare capaciteit wordt door bijna de helft van de teams Communicatie als voldoende ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 135 gemeenten (40% van het totale aantal gemeenten) dat afgelopen zomer is uitgevoerd door Renata Verloop en Aart Paardekooper van Communiceren met focus.
De beschikbare capaciteit is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2021. Toen gaf 13% van de gemeenten aan dat de capaciteit voldoende was: nu zegt 49% dat. Mogelijk heeft de timing van het vorige onderzoek in 2021 daar (ook) invloed op; het was nog tijdens de corona periode. De kleinste gemeenten (minder dan 25.000 inwoners) hebben gemiddeld 4 vaste fte voor communicatie. Bij de grote gemeenten in het onderzoek (meer dan 200.000 inwoners) loopt dat op tot gemiddeld 86 vaste fte. Bij 65% van de gemeenten wordt nog extra externe capaciteit voor communicatie ingehuurd.
De meeste teams (66%) verwachten dat de capaciteit het komende jaar gelijk blijft. 30% verwacht uitbreiding van de capaciteit, waarvan een deel (14%) met tijdelijke capaciteit. Slechts 5% verwacht komend jaar een krimp van de capaciteit.
Teams Communicatie volgen nieuws en social media, maar onderzoek en analyse schieten erbij in
We hebben gevraagd hoe teams Communicatie weten wat er speelt in de buitenwereld. We legden ze dertien manieren voor waarop je dat als team kunt achterhalen en vroegen welke van die manieren ze hoe vaak gebruiken. Daaruit blijkt dat vooral nieuws en social media worden gevolgd, maar het doen van onderzoek en het maken van analyses er nog bij in schiet. Een respondent zegt hier over: “Allemaal goede opties die we graag zouden doen, maar die vanwege tijd(gebrek) erbij inschieten…”
Meer informatie
De gemeenten die aan het onderzoek hebben meegedaan ontvangen gratis de volledige resultaten van het onderzoek.
Heb je als gemeente niet meegedaan en wil je toch de volledige resultaten ontvangen? Dan kun je het rapport bij ons aanvragen voor € 975,- excl. 21% BTW. Deze optie is alleen beschikbaar voor leidinggevenden of coördinatoren van teams Communicatie bij gemeenten of andere overheidsorganisaties.
Neem voor meer informatie contact op met Renata Verloop, renata@renataverloop.nl, 06-46310703 of Aart Paardekooper, aart@pro-public.nl, 06-0614625242.